Complementaire zorg bij Onbegrepen gedrag

 

Gedrags- en psychologische symptomen komen vaak voor bij dementie en in de gehandicaptenzorg. Door de afbouw van psychofarmaca, zien we onbegrepen gedrag als roepen, dwalen, angst, agressie, somberheid, apathie en slaapproblemen toenemen. Zorgverleners krijgen dan ook regelmatig te maken met complex gedrag van zorgvragers waarbij ze handvaten willen hoe ze hier kunnen mee omgaan. 

Van niet-medicamenteuze  interventies is aangetoond dat ze effectief kunnen zijn bij het beheersen van gedrags- en psychologische symptomen. Uit eigen ervaring als complementaire zorg verpleegkundige blijkt dat complementaire zorg een mooie bijdrage en een goede invloed  kan hebben op het reduceren van onbegrepen gedrag. 

Complementaire zorg  is een warme aanvullende zorg die gegeven wordt naast de reguliere zorg. Bij complementaire zorg gaat het om korte en simpele interventies die makkelijk kunnen opgenomen worden in een bestaand beroep als helpende, verzorgende IG, verpleegkundige, welzijnsmedewerkers. Te denken valt aan aromazorg, massage, muziek, ontspanningsmethodieken, warmte, aquazorg en energetische zorg.

In de Verenso richtlijnen voor probleemgedrag en richtlijnen bij onbegrepen gedrag niet medicamenteus, zijn verschillende complementaire zorg interventies opgenomen als advies om toe te passen voordat men psychofarmaca inzet. Positieve effecten van complementaire interventies zijn met name te zien bij angst, onrust, loopdrang, agitatie, agressie, over en onder prikkeling, pijn, obstipatie, vermoeidheid, somberheid en slaapproblemen.

In deze vierdaagse scholing leer je via deze richtlijnen en de handreiking complementaire zorg op een praktische wijze wat complementaire zorg is en hoe je de interventies kan toepassen in de alledaagse zorg.  Je leert holistisch klinisch redeneren, zodoende je de juiste complementaire zorg interventie, kan geven, aanvullend naast de reguliere zorg. Met als doel dat hij/zij verbetering, comfort en kwaliteit van leven ervaart. 

Na de introductie over wat complementaire zorg is en wat juist niet. Gaan we het hebben over welke zorgvormen er zijn van complementaire zorg, als aquazorg, aromazorg, massage, muziek, warmte, ontspanningsoefeningen en werken met energie. Aanvullend met wat de indicaties en contra-indicaties zijn. Tenslotte gaan we dieper in op wat is onbegrepen gedrag en welke complementaire zorg interventies kan je bij een specifieke hulpvraag of onvervulde behoefte toepassen. Van hieruit werken we met bestaande casuïstiek. 

In het praktische gedeelte leer je verschillende massagetechnieken en mag je ervaren wat je kan bereiken met energetische zorg. Leer je hoe je het weldadige effect van water kan toepassen, gaan we aan de slag met ontspanningsoefeningen. Vervolgens leer je een product samenstellen met etherische oliën die je kan inzetten bij een specifieke hulpvraag.  We oefenen op elkaar en daarnaast oefen je de vaardigheden ook thuis. 

Wil jij graag als zorgverlener, mantelzorger en/of zorgvrijwilliger leren hoe je complementaire zorg kan inzetten ter ondersteuning bij onbegrepen gedrag?

Investering € 444 per persoon inclusief naslagwerk, gebruik materiaal, certificaat van deelname en koffie/thee.

Deze vierdaagse scholing gaat door met een minimum van 6 deelnemers.

Locatie Koewacht

Vrijdag 10 oktober, 24 oktober, 07 november & 21 november 2025

Accreditatie wordt aangevraagd.

Deze scholing bieden wij ook incompany aan. Afhankelijk van de wensen, zoals locatie en het aantal deelnemers volgt een offerte.